BESPARINGSTIP: Elektriciteitsfactuur lager en groener?

BESPARINGSTIP: Elektriciteitsfactuur lager en groener?

geschreven door Nicky Malfliet

Iedereen heeft zich wel eens de vraag gesteld: "Hoe verlaag ik mijn energiefactuur?" Wij hebben enkele tips opgesomd die haalbaar zijn voor iedereen.

We willen allemaal ons steentje bijdragen tot een duurzamere leefomgeving en eventueel ook een centje besparen. 

Als gezin kunnen we vaak enkele euro's besparen op onze elektriciteitsfactuur en dit kan op verschillende manieren. Laten we er enkele bekijken ...

Eenvoudigste is om energiezuinige beslissingen te nemen zoals

  • aankoop van nieuwe toestellen opteren voor minimaal de A klasse
  • minder warm wassen 
  • droogkast uitsparen door een droogrek (meerwaarde de ruimte waar de kleding droogt ruikt ook lente fris ;-))
  • ...

Energiewijzer - Abblo Deze lijst is oneindig lang, maar de vereniging Abblo bundelde verschillende tips in een leuke speelse energiewijzer, waardoor het leuk wordt om samen met je kinderen energie te besparen. De bestelprocedure lijkt omslachtig, maar geloof me het is een leuke energiewijzer met toffe tips. Prijs van de energiewijzer is 7 euro, maar gebruikers bespaarde tot 30% op hun energiefactuur! Een aanrader dus www.abllo.be/energiewijzer!

Waarschijnlijk pas je al enkele dingen toe, maar door even tijd te nemen en het vergelijk te maken via de V-test, kan je gaan voor een besparing in je portefeuille. Deze test is onafhankelijk en vergelijkt alle energieleverancier, het leuke is dat je ook kan zien hoe groen de geleverde stroom is. Houd wel enkele gegevens bij de hand zoals je huidig verbruik, bij zonnepanelen je vermogen; zo kan je snel aan de slag met het besparen en kiezen voor een groenere optie! Doe snel de test voor jezelf en je gezin met de besparing kan je eventueel een leuke nieuw cadeautje kopen voor je kindjes. De test vind je op vtest.vreg.be.

Isoleren en nog eens isoleren kan eveneens een groot verschil maken op je factuur. Bij een nieuwbouw word je al verplicht om maatregelen te nemen en dit voel je nadien ook op je factuur, maar wat met een bestaande woning. Ik zou ook niet weten waar te beginnen. Wat blijkt nu dat je bijna elke woning (die van ons ook nog niet) een woningpas heeft. Via dit paspoort kan je zien welke delen reeds voldoen aan de isolatienorm en krijg je een stappenplan om nog meer te isoleren. Een leuk beginpunt om te starten met extra isolatie voor een, zoals mezelf, onwetende ouder ;-). Kijk of jouw woning al een woningpas heeft op woningpas.vlaanderen.be.

Als laatste tip, maar deze vraagt een grotere investering, is het plaatsen van zonnepanelen. Indien je huis hiervoor ideaal is, kan je eenvoudig je energiefactuur verlagen. Houd wel rekening dat de terugverdientijd toch ongeveer tussen de 8 à 10 jaar zit. Laat je wel goed informeren, want niet elke woning komt hiervoor in aanmerking en kan genieten van een optimaal rendement. Nodig verschillende bedrijven uit en laat hen een prijs opstellen, kies dan niet altijd voor de goedkoopste. Kies eerder voor degene waarin jij gelooft en die je duidelijk informeert.

Hopelijk had je er wat aan en bespaar je vanaf nu euro's op je factuur. Deze kan je steeds terug investeren in de Belgische economie door een leuk nieuw Belgisch product te kopen op WITH baby LOVE, maar dit is enkel een suggestie ;-)!

Besparende groetjes

Nicky

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.