Meer buitenspelen moet dat?

Meer buitenspelen moet dat?

geschreven door Nicky Malfliet

Buitenspeeldag 2018 is weeral voorbij!

Het was een zalige dag en de winkels van JBC gingen allemaal dicht. Alle medewerkers kregen een extra halve dag verlof voor deze buitenspeeldag van het jaar! Kinderen werden naar huis gestuurd zonder huiswerk. De zon scheen en de zonnecrème vloeide in overvloed. Alle ingrediënten voor een fantastische buitenspeeldag waren aanwezig!

Spijtig genoeg lees je ook dat kinderen minder buitenspelen dan vroeger. Uit een onderzoek in Nederland blijkt dat kinderen die elke dag buitenspelen gedaald is van 20% naar 14% op 5 jaar tijd. Eveneens blijkt dat slechts 10% van de kinderen vaker buiten speelt dan binnen, terwijl dit bij hun ouders 65% was. Als dat nog niet erg genoeg was, ben ik het meest verbaasd van 28% van de kinderen die aangeeft dat ze eigenlijk vaker zouden willen buiten spelen.


Het is leuk dat er activiteiten worden georganiseerd op een buitenspeeldag, maar wat met alle andere dagen? Laten we samen als ouders streven naar meer buitenspeelmomenten  en ons niet verstoppen achter eventueel te koud of te warm of te gevaarlijk, … Verplaats het volgende knutselmoment naar de buitentafel, wandel naar die speeltuin achter de hoek, ga samen lopen met je kinderen. Samen kunnen we de percentages terug verhogen en houden we kinderen gezond. Probeer zelf maar eens je kindje bij te houden bij het voetballen. Je kan trainen voor die 5 km samen spelend met jouw kinderen J.Persoonlijk ben ik geen zonneklopper en zit ik eerder binnen uit de zon (of in de schaduw), maar wel met de ramen open vanaf dat de zon schijnt. Ik geniet van de openheid van een woning. Ik denk dat ik deze microbe heb doorgegeven aan mijn twee zonen, want bij het eerste goede weer willen ze buiten spelen. Het leuke is om ze bezig te zien, ze hebben een geweldige fantasie, vinden spelletjes uit, spelen taxi, voeren de grootste werken uit … Het is gewoon ontspannend om ze bezig te horen.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.