Sint-Maarten en Sint Nicolaas zijn het broers

Sint-Maarten en Sint Nicolaas zijn het broers

Ze worden alletwee aangesproken als 'Sint', maar toch zijn ze totaal anders. Graag stel ik ze even aan je voor! 

Toch starten we graag eerst met enkele gelijkenissen, want die zijn er zeker:

  • Beiden zijn heilig verklaard.
  • Ze worden gevierd op hun sterfdag en niet op hun verjaardag.
  • Tijdens hun leven hebben ze mensen geholpen
  • Mode bewuste mannen als ze zijn, hebben ze een zwak voor een rode cape. 

Doordat ze goed op elkaar lijken, zorgt voor sommige kinderen voor verwarring. Zeker in de buurt van Aalst, Dendermonde, ... Hier worden sommige kindjes blij gemaakt op 11 november en anderen op 6 december. Zij zitten wel in dezelfde klas en hebben elk een eigen verhaal. 

 

Wie is Sint Nicolaas?

We vieren hem op 6 december, want dan komt hij met cadeautjes voor de kindjes. Daarvoor moeten ze hun schoentje zetten met een wortel, suikerklontjes en een drankje. Dit is ook zo bij Sint Maarten in sommige regio's in België en Nederland. 

 

Wie is dan Sint Maarten?

Ook al lijken ze op elkaar, toch zijn het geen broers. Sint Maarten wordt gevierd op 11 november door op stap te gaan met lichtjes en rond te gaan bij verschillende huizen. De kindjes zingen dan liedjes en ontvangen een aalmoes (vertaling naar snoep of mandarijntjes). Toch brengt hij ook bij sommige kindjes leuke cadeautjes, toch een lieve die Sint Maarten. Eigenlijk trekt het een beetje op Halloween, maar zonder het verkleden ;-). 

 

Het is niet Belgisch, maar laten we Lego toch even gebruiken om het leven van Sint Maarten uitleggen. 

Meestal wordt er een keuze gemaakt welke heilige we vieren, maar we merken dat de tradities samenlopen. Het leukste blijft om die lachende gezichtjes te zien. 

 

Wij wonen zelf in Dendermonde (ookal zijn we afkomstig van Antwerpen en had ik hiervoor nog NOOIT gehoord over Sint Maarten) en vieren beiden. We doen dit niet om de kinderen rot te verwennen, maar Sinterklaas komt bij alle grootouders en thuis. Bij mijn zus zijn ze gewoon Sint Maarten te vieren, dus komt hij dan daar. Echter voor Sint Maarten is het snoepgoed en mandarijntjes (zoals de traditie het voorschrijft) en een (voor)leesboek. Terwijl Sinterklaas speelgoed brengt. 

 

Hopelijk is het nu wat duidelijker en download zeker deze leuke speelkaart om kinderen ook het verschil aan te leren tussen Sint Nicolaas en Sint Maarten. Je kan dit perfect invullen nar het bekijken van de twee filmpjes.

Speelfiche voor 3-5 jaar

Speelfiche vanaf 6 jaar

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.